Ние използваме "бисквитки", за да улесним вашето сърфиране, и да ви покажем реклами, които може да ви заинтересуват. Научете повече.
Приемам
Novini London

Защо никога не виждаме бебета-гълъбчета?

Вижте странната причина

Публикувана: 17 Feb 2019 11:14
Обновена: 17 Feb 2019 11:19
Прочетена: 1253
Защо никога не виждаме бебета-гълъбчета?

Направило ли ви е впечатление, че не забелязвате по улиците и в парковете в града малките на гълъбите? Има причина това да е така. Току-що излюпилите се гълъбчета са създания, които може да ви се сторят страшнички на вид. Те дори не приличат на родителите си.

Може дори да сметнете, че не принадлежат към семейството на птиците. Имат огромни виолетови очи и раздути розови носове. Тук-таме се забелязват пера.   Както може да се очаква, гълъбите крият малките си от евентуална заплаха, а не от стеснение от вида им. На практика размножаването на гълъбите се случва далеч от погледа на човека.

Гнездата им са по покривите на сградите. Там повечето граждани дори и не поглеждат. Дори ухажването в една двойка гълъби се случва преди всичко по покривите. А на асфалта и по прозорците например е възможно само да забележите отделни проявления на брачното поведение: кръжене на самеца около гълъбицата. Типични са демонстративните полети с размахани криле.

Всички основни събития се случват под покрива. Женският гълъб снася две бели яйца. Тяхното мътене продължава 18 денонощия. В процеса участие активно взема и самецът. След това пиленцата се излюпват. Стремително се развиват. Само на четири дни по тяхното тяло започва да се появяват зачатъци на пера. На 10 дни гълъбчетата вече са напълно покрити с пера.

През първите дни от живота си гълъбите могат само да лежат. На шестия ден започват леко да пълзят. На 8-9-ия ден стоят на крака. На 18-ия вече умеят да ходят и пробват разни неща с клюна си.

На 20 дни започват да разтварят криле. На 24-25-ия ден напускат гнездото, ходят по покривите и т.н. На 26-28-ия ден уверено летят над покривите. На 30-ия ден заедно с родителите си летят из близките места.

32-иеят ден е възрастта, която дава началото на самостоятелния живот на гълъба. На външен вид той въобще не се отличава от възрастната птица.

Това е причината, поради която трудно можем да различим малките от възрастните гълъби.

източник:profit.bg

Назад